Снимка: БГНЕС

"Посещението на премиера Николай Денков в Израел беше посещение на солидарност. Нормално е цивилизованият свят да изрази солидарността си с народа, който беше потърпевш от такова варварско терористично нападение". Това коментира пред БНР арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

По думите му посещението на българския премиер не е изненада, защото още от 7 октомври правителството изразява такава позиция. Той напомни обаче, че сме гласували с "въздържал се" на резолюция за спирането на огъня и хуманитарна помощ в Общото събрание на ООН. Надявам се тази позиция да е била добре калкулирана, каза анализаторът.

Проф. Чуков подчерта, че светът все повече и повече се разделя.

"Ние, като ЕС, се борим не само за отстояване на ценностите, но ние се борим за нашата сигурност по отношение на настроенията, които са вътре в самото европейско общество", отбеляза той и посочи масовите демонстрации в Западна Европа.

Още по темата

Бумерангът, който се връща на европейска територия, са протестите, коментира международният анализатор. Според него това е напрежение, което неприятно се отразява на спойката на обществото. Това няма как да не се отрази и на правителствата в съответните държави, смята той.

България трябва да отстоява позицията да заклейми отвличането на заложниците, категоричен е проф. Чуков. По думите му в същото време трябва да има допълнението - в рамките на международното хуманитарно право.

Според него ние можем да съдействаме с хуманитарна помощ, но ситуацията със заложниците е много сложна. Това е ключът към това дали ще продължат военните действия и дали "Хамас" ще бъде изкоренена, смята той.

Да се преговаря с "Хамас" не може да става освен чрез египетско-катарските посредници, изказа мнението си проф. Владимир Чуков и добави: "В момента играта е много голяма".

Той припомни искането на "Хамас" - да се освободят всички палестински затворници, които са 5200 души. Там има хора, осъдени за убийства, подчерта анализаторът. По думите му проблемът е с идеологията на "Хамас".

Според него конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне. Газа в момента е достатъчна, за да се разтресе целият район, категоричен бе проф. Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase